Met veel liefde verpakt en verzonden

Met veel liefde verpakt en verzonden
Gratis verzending vanaf €75 in België
Werkdagen voor 14u besteld, dezelfde dag verzonden*

Water geven

Het lijkt misschien eenvoudig om je kamerplanten water te geven, maar voor veel mensen is het een uitdaging. Vooral als je ervoor wilt zorgen dat je het op de juiste manier doet. Er spelen zoveel factoren mee, waardoor het lastig is om precies te bepalen hoe vaak je moet water geven, laat staan hoeveel water elke plant nodig heeft. Daarom staan we klaar om je te helpen meer inzicht te krijgen in het correct verzorgen van je planten.

Welke plant heb je?

Elke plant heeft unieke behoeften die variëren afhankelijk van de soort. Het is verstandig om te onderzoeken waar de plant van oorsprong voorkomt en welke natuurlijke groeiomstandigheden daarbij horen. Deze informatie kan waardevolle inzichten bieden. Zo zal een plant uit een tropisch gebied doorgaans een hogere waterbehoefte hebben dan een plant die in een woestijngebied voorkomt.

Hoe groot is je plant?

Kleine planten hebben een lagere waterbehoefte in vergelijking met grotere exemplaren. Zorg er daarom altijd voor dat de hoeveelheid water die je geeft in verhouding staat tot de grootte van de plant.

In welke substraat staat je plant?

Het ene substraat zal meer water vasthouden dan een ander substraat.
Wij adviseren altijd een luchtige grondmix voor planten. Hierdoor blijft de plant niet te lang nat staan en kan overtollig water gemakkelijk wegstromen. Wanneer je kiest voor een standaard potgrond, houdt deze langer vocht vast, wat de waterhuishouding van de plant kan beïnvloeden.

Staat je plant in een lichtrijke omgeving?

De hoeveelheid licht die een plant ontvangt, is een bepalende factor voor het waterverbruik. Bij intensieve lichtinval wordt de fotosynthese gestimuleerd, wat resulteert in een verhoogde waterbehoefte. Bovendien kan een grote hoeveelheid licht de bodemtemperatuur doen stijgen, waardoor het vocht in de grond sneller verdampt en de aarde sneller uitdroogt.

"Geef liever wat frequenter water met kleine beetjes, dan in één keer veel. "

Tips:

  • Voel met je vinger in de toplaag om te bepalen of het substraat droog is of niet. 
  • Gebruik een binnenpot met gaten onderaan zodat het overtollige water weg kan. 

In welk seizoen zitten we?

De seizoenen hebben zeker invloed op de groei en waterbehoefte van planten. Hoewel de temperatuur in onze huiskamers doorgaans stabiel en aangenaam blijft, blijven planten gevoelig voor seizoensveranderingen. In de herfst en winter richten planten hun energie minder op het ontwikkelen van bladeren en bloemen, wat resulteert in een verminderde waterbehoefte.

Wat is de temperatuur waarin je plant staat en wat is de luchtvochtigheid?

Temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol bij het water geven van planten en zijn nauw met elkaar verbonden. Verwarming en airconditioning verlagen bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in huis, wat invloed heeft op de waterbehoefte van je plant. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, zal je plant meer water verbruiken doordat het vocht sneller uit de bladeren verdampt. Omgekeerd, bij een hogere luchtvochtigheid, vertraagt dit proces en heeft je plant minder water nodig.

Houd er ook rekening mee dat hogere temperaturen het waterverbruik van een plant kunnen verhogen. Warmte stimuleert verdamping, zowel uit de grond als uit de bladeren. Bij koudere temperaturen, vooral als de luchtvochtigheid hoog blijft, is de waterbehoefte juist lager. Hiermee voorkom je dat de wortels te nat blijven en mogelijk gaan rotten.

Door goed naar de temperatuur en luchtvochtigheid te kijken, kun je gemakkelijker de ideale hoeveelheid water voor je plant bepalen en zorgen dat deze gezond blijft.

Regenwater? Kraantjeswater?

Regenwater is het beste voor je planten, omdat het meer zuurstof bevat. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen door de wortels. Bovendien bevat regenwater van nature minder zouten en chemicaliën dan leidingwater, wat de planten ten goede komt. Het kleine gehalte aan natuurlijke mineralen en kalk in regenwater speelt ook een belangrijke rol. Deze stoffen ondersteunen de gezonde groei van planten door het bevorderen van een goede bodemstructuur en het aanvullen van essentiële voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je je gieter of emmer tijdig vult en het regenwater op kamertemperatuur laat komen voordat je het gebruikt. Dit voorkomt dat de wortels beschadigd raken door een plotselinge temperatuurschok door te koud of te warm water.

Heb je geen toegang tot regenwater? Geen probleem, kraanwater is een goed alternatief. Laat het echter minstens 24 uur staan voordat je het gebruikt. Dit geeft het water de tijd om op kamertemperatuur te komen en zorgt ervoor dat overtollig chloor en fluoride kan verdampen. Deze stoffen kunnen namelijk schadelijk zijn voor bepaalde planten. 

Water geven kan op twee manieren:

Langs onder:
Bij de methode van onderaf water geven plaats je de pot in een ondiepe bak of schaal met water. Via de drainagegaten in de bodem kan de plant zelf het benodigde vocht opnemen. Dit maakt het een efficiënte manier van bewateren, omdat de wortels alleen zoveel water opnemen als nodig is. Zodra ze voldoende hebben, stopt het opnameproces vanzelf.

Voor kleine en middelgrote kamerplanten kun je een schotel of schaal met water gebruiken. Zet de pot erin en laat deze ongeveer 30 minuten staan. De plant zal zelf water opnemen totdat het niet meer nodig is. Vul het water in de schotel telkens bij totdat de plant stopt met opnemen.

Bij grotere planten kun je een emmer of een andere grotere bak gebruiken. Vul deze met voldoende water zodat het ongeveer tot de helft van de pot reikt. Laat de plant een uur of langer in het water staan en controleer regelmatig het waterniveau. Zodra het waterniveau gedurende 20 minuten niet meer verandert, weet je dat de plant voldoende heeft opgenomen.

Langs boven:
Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Vul een gieter met water op kamertemperatuur; dit helpt om te voorkomen dat de wortels van je plant worden beschadigd door een te lage of te hoge watertemperatuur. Het is beter om je plant frequenter kleine hoeveelheden water te geven in plaats van in één keer veel. Dit voorkomt dat de grond te nat wordt en vermindert de kans op wortelrot.

Geef telkens genoeg water om het substraat licht vochtig te maken. Controleer regelmatig of de grond niet uitdroogt, vooral tijdens warmer weer of in de groeiperiode van de plant. Door consistent een kleine hoeveelheid water te geven, zorg je ervoor dat de plant geleidelijk van voldoende vocht wordt voorzien, wat gezonder is voor zowel de wortels als de algemene groei van de plant.